Reizen

Zo overleef je lange vluchten

Lange vluchten kunnen een aanslag zijn op je geduld en lichaam. Maar geen nood, met een paar slimme tips zorg je ervoor dat je fris en fruitig op je bestemming aankomt. Vliegcomfort begint al bij het boeken van je ticket. Als je de mogelijkheid hebt, kies dan voor een stoel met extra beenruimte. De kosten hiervan wegen vaak op tegen de extra comfort die het biedt tijdens een lange reis.

Daarnaast is de inhoud van je handbagage cruciaal. Zorg voor een goede mix van vermaak en comfort items, zoals een nekkussen, oordopjes of noise-cancelling koptelefoon, en hydraterende producten voor je huid. Ook is het slim om laagjes te dragen zodat je makkelijk kunt aanpassen aan de temperatuurwisselingen in het vliegtuig.

In de wolken met comfort

De kunst van het licht inpakken is essentieel voor vliegcomfort. Niemand wil sjouwen met een zware tas door het gangpad of worstelen met het vinden van bagageruimte. Focus op multifunctionele kledingstukken en mini-verpakkingen van je favoriete producten. Een e-reader of tablet met daarop je favoriete boeken of tijdschriften kan ook schelen in gewicht vergeleken met papieren exemplaren.

Onmisbare gadgets die het vliegcomfort verhogen zijn bijvoorbeeld een goede powerbank, zodat je altijd verzekerd bent van een werkende telefoon of tablet. Ook een lichtgewicht, opvouwbare rugzak kan handig zijn voor wanneer je souvenirs mee terug wilt nemen. En vergeet niet een waterfles mee te nemen die je na de security check kunt vullen om gehydrateerd te blijven.

Smakelijk en gezond blijven op grote hoogte

Eten en drinken aan boord is vaak niet waar je het meest naar uitkijkt, maar het is wel belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Kleine, gezonde snacks zoals noten, fruit of groenterepen kunnen uitkomst bieden als het vliegtuigeten niet bevalt of als je tussen de maaltijden door trek krijgt. Ook is het belangrijk om veel water te drinken om uitdroging tegen te gaan.

Tijdverdrijf op tien kilometer hoogte

Een lange vlucht kan aanvoelen als verloren tijd, maar het biedt eigenlijk de perfecte gelegenheid om eens lekker ongestoord te genieten van films, series of boeken waar je normaal gesproken niet aan toe komt. Veel vliegtuigmaatschappijen hebben een uitgebreid entertainmentaanbod, maar een eigen voorraad zorgt ervoor dat je altijd iets hebt wat aan jouw smaak voldoet.

Tips om jetlag te vermijden

Jetlag kan een vervelende bijkomstigheid zijn van lange vluchten. Om dit tot een minimum te beperken, probeer je alvast aan te passen aan de tijdzone van je bestemming door vroeg (of juist laat) naar bed te gaan in de dagen voordat je vliegt. Vermijd tijdens de vlucht ook alcohol en cafeïne, want deze kunnen de jetlag verergeren.

Aankomen met een glimlach

Als laatste is het belangrijk om naast alle praktische zaken ook te denken aan je mentale gesteldheid. Beschouw de vlucht als onderdeel van je avontuur en niet als een noodzakelijk kwaad. Met een positieve instelling en de juiste voorbereidingen stap je met een glimlach het vliegtuig uit, klaar om je bestemming ten volle te ervaren.